Ki vagyok okosítva! Eddig sötétben tapogatóztam azzal kapcsolatban, hogy mire való az a sok hülye kinézetű cucc a futósboltokban, azonban felnyitották a szememet! Hava nagila! A következő információkat az óbudai Saucony bolt kedves eladóitól szereztem:

Télen, kábé mínusz 5 fokig három réteg elegendő: egy testre tapadó póló, amelynek a célja a melegen tartás és az izzadtság elvezetése, fölé egy technikai (likacsos) póló, amely a nedvességet továbbítja kifelé, végül legfelülre egy termo- vagy polár felső, ami szintén jól melegen tart. Ennél hidegebb, vagy szeles idő esetén mindezek fölé szél/esődzsekit húzhatunk. Az esődzseki leginkább egy nejlonzsákra hasonlít, csak meg van bolondítva mindenféle mütyürrel, pl. zsebből nyitható szellőzőrés, de igazi szellőzést ettől ne várjunk. Ha szellőzős cumót akarunk, vegyünk felülre kevésbé vízálló vékonyabb dzsekszont. Persze ez a "kevésbé" csak annyit jelent, hogy nem bírja el a négyzetcentiméterenkénti 3 tonnás vízoszlop nyomását, azért esőben ugyanúgy véd. Arra is kitanítottak, hogy az alsó három rétegnek jó szűknek kell lennie egymáson, két méret között hezitálva inkább a kisebbet vegyük. Alulra téli tapinaci kerül, végül anyukánk tanácsának megfelelően a sapka egészíti ki felszerelést.

Ha mindezt felvettük magunkra, úgy érezhetjük magunkat mint Frank Herbert klasszikus regényének fremenjei a cirkoruháikban.

A tavasz beköszöntével egy-egy réteget elhagyhatunk, plusz 8-10 fok körül már a termo sem kell. Ugyanakkor állítólag az alsó tapadós póló még kora nyáron is jó szolgálatot tesz azzal, hogy leszipkáza habtestünkról a verejtéket.

Érdemes a cipőre is odafigyelni, mert meleg cipőben lerohad a lábunk, vékonyban meg felfázunk. Ellenzői szerint a Gore-tex egyáltalán nem lélegzik, nekem nincsenek tapasztalataim vele kapcsolatban, viszont a Nike Cllimafit technológiája egészen korrektnek tűnik, nem ázik be és szuszog is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kocafuto.blog.hu/api/trackback/id/tr15863323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása