fatboy 2009.04.29. 18:13

Szellem járja be...

a világot, Michael Moore szelleme. Műfaja amúgy szórakoztató, de módszere (részigazságokra épülő demagóg néphülyítés és legendagyártás) sajnos már a futást sem kíméli. Tegnap kaptam egy, a Daily Mail-ben megjelent cikkre mutató linket, amelynek a címe is megrázó: The painful truth about trainers: Are running shoes a waste of money?

Ezt már én sem hagyhatom szó nélkül. A cikk egy Christopher McDougall nevű faszi könyvének a rövid összefoglalása, amelyben lerántja a leplet a 20 milliárd dolláros futócipő-ipar mocskos trükkjeiről. A csávó amúgy valami háborús tudosító volt, úgyhogy abszolút kompetens a kérdésben.

Elöljáróban annyit, hogy az összes ilyen naturista faszsággal (pl. dúlás szülés otthon, mesztíllábas futás stb. ) az a bajom hogy a kiindulópontuk hamis. Mi már nem a természet, hanem a technika gyermekei vagyunk. 


A gyengébbek kedvéért nem ilyenek:
caveman outfit. cavemen


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

hanem inkább ilyenek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cikk szerint hülyék vagyunk, hogy bedőlünk a cipőiparnak (amely befolyásolással maga hozta létre a keresletet ördögi termékei számára), és megvesszük a hipercsukákat, mert azok csak sérüléseket okoznak.

Ha vetünk egy pillantást az "érvrendszerre", azonnal kilóg a lóláb. Szerinte például a tarahumara törzs tagjai a világ legjobb hosszútávfutói. Ismereteim szerint a világ legjobb hosszútávfutói a kenyaiak, az etiópok és a marokkóiak közül kerülnek ki. A Wikipédia szerint a tarahumara törzs legjelesebb képviselői az alábbiak:
Samuel Gamboa Potter, TV producer and actor
Daniel Ponce de León, former WBO world junior featherweight champion
Luis J. Rodriguez, author (sic!)
Liliana Domínguez, supermodel

Mindez megható, de a bokszolón kívül ki fut itt, hacsak nem a busz után?

Aztán állítása szerint a sérülések száma meredeken emelkedik a cipők miatt. Na ezt meg honnan szedte? Semmi normális hivatkozás, régi hoax-technika. Bezzeg a tarahumara indiánok Mexikóban, azok egy gumiabroncsot kötnek csak a talpukra, aztán hajts neki. Szóval vissza a természethez, pusztuljanak a vérszívók, mi meg fussunk mezítláb

Nanemá. Még ha tényleg akkora ászok is a tarahumarák, ne hasonlítsuk már össze a barlangban élő, a 300 km-re fekvő szomszéd faluba futva közlekedő indiánt az egész életében természetellenesen mozgó, a számítógép előtt görnyedő hivatalnokkal, akinek már az anyja is gerincbántalmakkal küszködött. Én utoljára a strandon voltam mezítláb, akkor is olvadt rágóba léptem.

Továbbá az álnok összeesküvők vajom mivel bírják rá a hülye futókat, hogy a termékeiket vásárolják? Ha már olyan károsak? Vajon kivették-e az összes futó homloklebenyét, hogy mindent rá lehessen sózni? Vagy elhal az agyuk a futástól?

Nekem mindenesetre rendbehozta a lábfájásomat az ASICS Gel 3000 (ez itt a reklám helye), és a túlzott pronálás sem az aljas összeesküvők műve, hanem az anyámtól örökölt ikszláb következménye.

Én tudatos vásárló vagyok, nem veszek meg akármilyen szart, de szerintem csak korlátolt emberek gondolják úgy, hogy ha valaki sokat keres valamivel, akkor amögött mindenképpen valami globális manipuláció áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://kocafuto.blog.hu/api/trackback/id/tr421094079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orsoja 2009.05.04. 15:40:37

Na, vártam már, hogy mit hoz ki belőled a cikk :-)

fatboy 2009.05.07. 10:57:04

Nemtom miért nem jelenik meg Balázs másik kommentje, amiben azt írja, hogy pl. a sarokra érkezés problémája nagyon is valós, és a cikk egyáltalán nem hülyeség. Nem is azt mondtam, hanem azt, hogy részigazságokra építve globális elméletet barkácsol, alapvetően hamis kiindulópontból, sántító következtetésekkel. A sarokra érkezés attól még lehet érvényes megállapítás.
süti beállítások módosítása